d90-fullbalansert-mqa

Topping D90 d/a konverter nå med MQA dekoding

Flaggskipet til Topping har nå kommet i en oppgradert versjon

Topping D90 er en fullbalansert d/a konverter som benytter AKM sin toppmodell 4499 «dac chip». Dette er for tiden ansett for å være en av de ypperste d/a-brikkene på markedet, og amerikanske AudioScienceReview ga full score når de testet D90. Det heter seg at målinger ikke betyr alt, men dette er den mest fornuftige referansen en kan benytte ved utvikling av elektroniske produkter.

Utifra måledata så burde D90 kunne konkurrere med absolutt alt, og det kan den til en viss grad, men det er samtidig noe som heter at du får det du betaler for, og her blir det straks litt mer komplisert. Når noe blir laget i Kina så er det som regel rimeligere, men det kan også gå utover kvaliteten. Topping har tydeligvis skjønt at byggekvalitet er viktig, og produktene holder en svært høy standard og benytter blant de beste IC-brikkene som penger kan kjøpe, men samtidig holder de prisen på et veldig lavt nivå. Sagt på en annen måte så hadde det vært interessant å se prislappen hvis den hadde blitt produsert i den vestlige verden, og der hvor kineserne tenker volum, så tenker ofte «Vesten» på høyest mulig fortjeneste pr. produkt. Det kan også være uheldig å prissette seg lavt da folk automatisk tenker at produktet ikke er «bra nok».

La oss se litt på innmaten i Topping D90:

Det er ikke mye å utsette på dette kortet med tanke på komponentkvalitet, og vi har lagt ut datablader av de ulike komponentene for de som ønsker mer inngående informasjon. Måledataene som oppgis overlater heller ikke all verdens rom for forbedring, men så kommer naturligvis spørsmålet om måledataene som oppgis er til å stole på. Amerikanske ASR har forsåvidt bekreftet at dataene er korrekte med svært små avvik, men det har jo også forekommet spekulasjoner om ASR har en eller annen tilknytning til Topping.

For å feie bort all tvil så valgte vi å sende en tilfeldig valgt D90 til Armand Aanekre i Kongsberg (kjent bruker for mange på Hifisentralen), og la han foreta uavhengige målinger. Han har benyttet en Rohde & Schwarz UPV Audio Analyzer og Armand kunne bekrefte at dataene som oppgis stemmer, og det at vi også valgte en tilfeldig D90 fra vårt lager er også et tegn på at det er lite variasjoner fra produkt til produkt. På enkelte målinger så kommer R&S UPV til sin grense for hva som er mulig å måle, og det er mildt sagt imponerende. D90 har tett oppunder ekte 21bits oppløsning og jitter-verdiene er så lave at de ikke har noen lydmessig betydning, og det er målt på alle innganger inkludert USB.

Så kommer spørsmålet om et «målemonster» som D90 er like «musikalsk» som andre og gjerne langt dyrere d/a konvertere. D90 benytter komponenter som er IC-basert (integrerte kretser), og mange kostbare produkter benytter diskret løsninger, og det hersker litt uenighet om hva som gir den beste lyden, men en skikkelig implementert diskret løsning er ofte å foretrekke lydmessig, men da er vi som regel i en helt annen prisklasse. Topping har kombinert noen av de beste IC-baserte komponenter som er tilgjengelig, og resultatet er nokså utrolig. I direkte sammenligning mot noen av markedet mest kostbare konvertere, så må vi bytte frem og tilbake utallige ganger for å detektere minimale forskjeller, og ulike innspillinger kan endre vårt syn på hvilken dac vi foretrekker. (Forklaring: IC vs. Discret)

Det er ingen autofil som sammenligner en Golf R med 310hk mot en Ferrari Superfast med 800hk, men i hi-fi verden så skal vi alltid sammenligne mot det beste. D90 koster under ti tusen kroner, og ser vi på konkurrenter i denne prisklassen så finner vi ikke mye som kommer i nærheten verken målemessig eller lydmessig, og det er vel egentlig alt vi trenger å forholde oss til. Men, der hvor Ferrarien suser fra Golfen, så er forskjellen mellom D90 og referansene såpass marginale at du kanskje er bedre tjent med å justere høyttalerne dine 10-15cm, for det vil sannsynligvis gi større lydmessige utslag 🙂

Hva med MQA?

Topping D90 kommer nå med MQA dekoding, og dette vil sørge for at du bl.a. kan avspille all musikken fra Tidal som blir presentert i såkalt «Studiokvalitet». Det pågår mye diskusjon på nettet vedrørende selve MQA-formaet, men det er formatet som har blitt anerkjent av veldig mange i bransjen, og Topping kan ikke gjøre annet enn å forholde seg til de standardene som følges. Selv om MQA kanskje burde vært erstattet av et format som unngår komprimering/pakking, så får du like god lyd som vanlig 16/44,1kHz.

D90 som forforsterker?

Du kan bruke D90 som forforsterker, og den har innebygget volumkontroll for direktedrift av effektforsterker. Dette fungerer overraskende bra, men du kan oppnå bedre lyd ved bruk av en bedre og dedikert forforsterker. For å sette volumkontrollen ut av drift kan D90 endres fra «Pre Mode» til «Dac Mode», og dette gjøres ved å holde frontknappen inne mens du trykker på AV/På knappen på baksiden. Du kommer da inn i en meny som gir deg ulike oppsett og valgmuligheter. D90 har også 7 ulike digitale filtere som lar deg fintune lyden til egen preferanse.

Tester av D90

Du kan lese testen og målingene utført av AudioScienceReview her. Dette er en test av versjonen uten MQA, og vi lot Armand Aanekre måle versjonen med MQA og måledata er identiske på ny og gammel modell. Vi nevner dette da enkelte ser ut til å tro at modellen uten MQA vil låte bedre på vanlige innspillinger, men den nye modellen gir i realiteten kun nye fordeler 🙂

Vår konklusjon

Teksten ovenfor gir kanskje inntrykk av at vi utroper D90 til verdens beste dac, men vi påstår så absolutt ikke det. Målemessig er D90 helt der oppe blant de aller beste, men lydopplevelse er subjektivt, og det er mange aspekter og ulike design som kan påvirke lyden mot en foretrukket gjengivelse. Vi vet f.eks. at introduksjon av annen og tredje grads harmonisk forvrengning kan gi lyden mer «varme», ulike komponenter har sin «egenlyd», og kun noen eksempler på at det er mange veier til Rom 🙂

Det du får med D90 er en forrykende god d/a konverter til kr. 9000 som er naturtro mot signalet, og du må betale dyrt for å få noe bedre. Det er mange som har kjøpt Topping via Amazon, Ebay og andre utenlandske nettsteder, og nå kan du kjøpe Topping til samme eller lavere pris her på Hifisentralen, og du vil samtidig være dekket av norske kjøpslover. Vi kan også tilby rask levering. Nettbutikken vil gi deg informasjon om lagersituasjon til enhver tid.

Du kan forøvrig se en oversikt over alle Topping modeller her.

Kr. 8.990

Spesifikasjoner

THD+N @A-veid: <0.00009% ved 1kHz
SNR @A-veid: 127dB (XLR) ved 1kHz
Dynamisk rekkevide: 127dB ved 1kHz
Støy @A-veid: <2,5uVrms (XLR)
Kanalseparasjon: -141dB (XLR)
Utgangsnivå: 2volt (RCA) og 4volt (XLR)

Innganger: USB, XLR, RCA, Optisk og IIS
Utganger: 1 sett RCA og 1 sett XLR
Størrelse: 22,2cm(b)x16cm(d)x4,5cm(h)
Vekt: 2,4kg
Fjernkontroll: JA

USB: 44,1kHz-768kHz/16-32bit, DSD64-512
IIS: 44,1kHz-768kHz/16-32bit, DSD64-512
RCA/Optisk/XLR: 44,1-192khz/16-24bit

Digital volumkontroll for direktedrift av effektforsterker eller DAC Mode for forbipassering av volumkontroll.

Pris kr. 8.990,- (Ink. Mva)

Andre Topping produkter

Reserver mitt eksemplar i dag Her kan du reservere ditt eksemplar uten og måtte legge inn en ordre. Vi vil ta kontakt med deg når produktet nærmer seg levering. Ingen betaling kreves nå.

Main Menu

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din brukeropplevelse, og du må godta for at siden skal fungere optimalt. Hvis du ønsker kan du lese mer om dette ved å trykke her.
Godta
Privacy Policy