topping-d90-mx3-bluetooth

Kan Topping med Bluetooth gi god lyd?

Litt om Bluetooth og hvordan det fungerer

På norsk så heter Bluetooth –> Blåtann, og enkelte har opp gjennom årene gitt uttrykk for at Blåtann er en tåpelig oversettelse, men i dette tilfelle er det faktisk Blåtann som er det opprinnelige navnet, og dette er et format som ble utviklet av svenske Ericsson og ble presentert første gang i 1999. Navnet Blåtann kommer av Danmarks første konge Harald Gormsson Blåtann, og her er det SIG (Special Interest Group) som valgte å oversette navnet så direkte som mulig. Nå som det har blitt en internasjonal standard, så kaller vi det videre for Bluetooth.

Bluetooth ble opprinnelig funnet opp for å formidle musikk trådløst mellom mobilelefon og hodetelefoner, men har etterhvert fått et noe utvidet bruksområde. I denne artikkelen skal vi fokusere på hvordan du kan bruke din mobiltelefon mot Topping sine produkter som har innebygget Bluetooth mottager.

Bluetooth kan overføre musikken i ulike formater, og du har SBC, MP3, AAC, aptX, aptX HD, aptX LL og LDAC, og et par til som kommer i nær fremtid. Vi kunne forklart litt om de ulike formatene, men for å spare deg for litt tid så refererer vi heller til denne artikkelen som tar for seg forskjellen mellom de ulike formatene. Det som kan være greit å nevne er at Bluetooth bruker komprimerte kodekser som benytter forskjellig hastighet, og de vil alle gi litt forskjellig lydkvalitet, men forskjellen er nok for de fleste nokså ubetydelig. Hvis du er en hardbarka hi-fi entusiast så vil du sannsynligvis ikke bruke Bluetooth til seriøs lytting på et dyrt oppsett, men når vi har testet Bluetooth på ulike Topping produkter så opplever vi at lydkvaliteten er overraskende god. Den er faktisk så god at for veldig mange vil musikkavspilling fra mobil med Bluetooth + Topping være en veldig praktisk og enkel løsning.

Topping støtter alle formatene som nevnt ovenfor, og LDAC er den beste kodeksen pr. dags dato, og den finner du kun i Android telefoner. Vi har brukt Iphone til vår testing, og det fungerte helt utmerket.

Test av oppsett

Nedenfor har vi satt opp en Topping MX3 integrert forsterker som har innebygget d/a konverter + hodetelefonutgang, og vi har koblet den til et par med Dynaudio Audience 42 bokhøyttalere med et sett med enkle høyttalerkabler. Vi tok frem en Iphone –> gikk inn i Innstillinger –> aktiverte “Bluetooth”, og den fant “MX3” umiddelbart. Vi satte volumkontrollen på MX3 til et normalt nivå (du kan også justere volumet på mobilen din), og deretter startet vi Spotify appen på telefonen, og vi valgte å kjøre lyden ut mot MX3.

Forventningene lå ikke høyt med dette oppsettet, og Dynaudio høyttalerne har en impedanse på 4 ohm og følsomhet på 86db, og Topping MX3 har kun 2×40 watt og koster kr. 1.490. Kan dette virkelig spille musikk? Ja, det kan visst det, og lyden overrasket alle i rommet. Ikke bare spilte det utrolig bra, men det fylte hele rommet på 35 kvm med musikk. Det hadde naturligvis ikke basstrykket fra en Cerwin Vega høyttaler, men luftigheten, oppløsningen og dybden fra dette lille anlegget er særdeles imponerende, og spesielt med tanke på prislappen. MX3 har forøvrig linjeutgang for aktiv subwoofer, men vi benyttet ikke sub i denne sammenheng.

Vi testet deretter samme oppsett ved å bruke en PC (Jriver som avspiller) mot USB inngangen på MX3 for å se om vi kunne høre forskjellen på lydkvaliteten fra ekte 16/44,1kHz vs. Bluetooth fra mobilen. Ved nøye sammenligning så er det små nyanser som ble bedre ved bruk av PC, men Bluetooth har virkelig kommet langt, for det er nok mange som ikke ville klart å høre forskjellene.

Når du kobler opp telefonen på måten vi gjorde ovenfor, så vil alt av lyd fra mobilen gå igjennom stereoanlegget. Du kan høre på Spotify, Tidal, Youtube, internett-radio eller hva du måtte ønske. Alt du trenger er en MX3 og et par høyttalere, og du kan ligge på sofaen og bruke mobilen til hva du vil, og lyden vil strømme ut i hele rommet. Hvis du mottar en innkommende telefonsamtale, så kan du faktisk velge om du vil høre personen i mobilhøyttaleren eller om du vil høre stemmen til vedkommende i stereoanlegget.

Du bruker mest sannsynlig mobilen til det meste, og enklere blir det ikke. Du kan også benytte Topping i ulike rom, og dermed ha en rimelig “streaming-løsning” som krever null kompetanse for oppsett.

Hva med andre Topping produkter og Bluetooth?

Ovenfor har vi vist hvordan du kobler opp en Topping MX3 med Bluetooth, og det er nøyaktig samme fremgangsmåte med de andre Topping produktene som støtter Bluetooth. Du skrur på medfølgende antenne og setter inngang til “BT”, og du må gå inn i Innstillinger på din telefon og aktivere Bluetooth. Det aktuelle produkt vil automatisk komme opp på din liste på telefonen, og du trykker på det aktuelle produkt på listen, og du er i gang. Ingen kompliserte innstillinger, nedlasting av driver eller lignende er nødvendig.

Hvis du ønsker et heftigere oppsett enn MX3 så har du flere muligheter. Du kan f.eks. bruke en Topping D50s, DX7 Pro eller D90 d/a konverter, og deretter bruke denne i ditt eksisterende stereoanlegg. Hvis du ønsker kun Bluetooth til ditt eksisterende anlegg som allerede har en d/a konverter, så kan du bruke en BC3, og denne gir deg bluetooth-forbindelse, og du kobler BC3 til din eksisterende d/a konverter via en av BC3 sine digitale utganger (Optisk eller RCA).

Hvis du er en PC-bruker og sitter foran skjermen med hodetelefoner, så er Topping DX3 Pro eller DX7 Pro glimrende valg. Du får da hodetelefonforsterkere som gir langt bedre lyd enn hva lydkortet i pc’en kan levere, og du får også Bluetooth mulighet. Hvorfor skulle du trenge Bluetooth hvis du allerede er koblet til pc’en? De fleste har mobilen på seg, og plutselig så tar du den opp og bruker den til et eller annet, og da kan du enkelt skifte inngang på ditt Topping produkt til “BT”, og du hører lyden i hodetelefonene som du allerede har på hodet.

Hva med rekkevidden?

Bluetooth 5.0 går mye lenger enn tidligere versjoner, og innenfor samme rom vil du neppe støte på noe problem. I vårt rom på 35kvm så kunne vi bevege oss 7 meter utenfor rommet før det ble brudd i musikken, men dette kan variere avhengig av flere faktorer som type vegger osv.

Hvorfor velge Topping?

Det kryr av produkter som bruker Bluetooth, og hva skiller Topping fra alle konkurrentene? Svaret er nokså enkelt. Topping leverer en ytelse innenfor hvert sitt prissegment som du vanskelig finner noe annet sted. Det er ikke noe vanskelig å få tak i produkter som spiller like bra, men du må som regel betale mer, og ofte nokså mye mer. Gå inn på de ulike produksidene, og du finner tester, spesifikasjoner og måledata som gir deg mer inngående informasjon om hvert Topping produkt.

Har du spørsmål så ikke vær redd for å kontakte oss. Ingen spørsmål er dumme i våre ører, og vi hjelper deg 🙂

Kr. 1.490

Veiledning for å bruke Bluetooth

  1. Skru på antenne på det aktuelle Topping produkt
  2. Sett inngang til “BT” på Topping
  3. Gå til innstillinger på din Mobil
  4. Aktivèr Bluetooth (PÅ)
  5. Du vil se det aktuelle Topping produkt, og trykk på navnet.

Du vil nå kunne avspille all lyd fra mobilen via Topping, og dette krever ingen App, driver eller tilsvarende. Det er veldig enkelt 🙂

Topping produkter med Bluetooth

Reserver mitt eksemplar i dag Her kan du reservere ditt eksemplar uten og måtte legge inn en ordre. Vi vil ta kontakt med deg når produktet nærmer seg levering. Ingen betaling kreves nå.

Main Menu

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din brukeropplevelse, og du må godta for at siden skal fungere optimalt. Hvis du ønsker kan du lese mer om dette ved å trykke her.
Godta
Privacy Policy